ardennen

Wandelroutes Ardennen:

Pont de Belleheid: (Deze route staat niet in het programma) Deze Ardennen-wandeling op ca 60km van Maastricht, omgeving Spa, heeft een lengte van 28km en 560 hm (opgetelde hoogtemeters); de lengte kan worden ingekort tot 15 of 10km, met een evenredige vermindering van de hoogtemeters. De route voert over prachtige stenige modderige paadjes en paden, door verlaten veengebieden en langs de Ardense riviertjes zoals Sawe, Statte, Polleur en Hoëgne, in de nabijheid van de Ardense dorpjes Solwaster, Hockai of Royompré.

In een natte periode zijn sommige venenpaadjes plaatselijk zeer drassig en moeilijk begaanbaar, met soms stukjes parallelle paadjes, waarvan een aantal eindigt in een “moerasje”; avontuur gegarandeerd!

Bévercé: Deze wandeling in de omgeving van Malmedy, met een lengte van 25km en 650 hm, voert langs de Ardense riviertjes de Warche, Bayehon, Pouhon, Rau de Ghâster en Trô Maret. De Warche is het breedst en de Ghaster het smalst. De route langs de Warche vindt, voor een deel, plaats via een hoog (100m) boven deze rivier lopend (soms) smal, maar ook prachtig, hangpad, waarvan sommige stukken moeilijk begaanbaar zijn door wortels, rotsstenen en modder.Vanaf dit hangpad zijn er mooie vergezichten. De moeilijk begaanbare ondergrond is er ook op de paden en paadjes langs de Ghaster en Trô Maret en gaat dus bijna tot het einde door. De route langs de Trô Maret verloopt ook voor een deel via een hoog bergachtig hangpad boven dit ruige, maar o zo mooie, riviertje.
De lengte van 25 km kan ook hier worden ingekort tot 15 of 10km, waarbij de hoogtemeters evenredig minder worden.

over-tro-maret

Bij deze wandeling wordt de zwaarte bepaald door de soms moeilijk begaanbare ondergrond van de paden langs de riviertjes, de afstand en hoogtemeters; maar ook weer gecompenseerd door de mooie omgeving.

Hockai: (Deze route staat niet in het programma)Deze Ardennenwandeling, van ca 27km en 535hm, start langs een voormalig spoorlijntje, dat leidt naar een brugje (Passerelle du Centenaire) over het welbekende Ardens riviertje Hoëgne (precies op de plek waar de naam van Polleur verandert in Hoëgne).
De afstand kan worden ingekort tot 15 of 10km, waarbij het aantal hoogtemeters ook vermindert.

paadje-in-ardennen

Daarna gaat de route verder over een aanvankelijk breed licht stijgend, soms drassig pad, (La Vequée), een oude verbindingsweg, tussen Hockai en Baraque Michel. Na ca 4km wordt de loop van de Statte stroomafwaarts gevolgd. Het pad langs het steeds breder wordend Ardens riviertje, is modderig en stenig met soms zeer gladde boomwortels en loopplankjes, (knuppelpaden); avontuurlijk en prachtig. In de Omgeving van het Ardens dorpje Solwaster, gaat de wandeling, bij Rocher de Blisse via trapjes, ca 60m omhoog. (géén Klettersteig), via paadjes en paden naar het volgend beekje de Sawe, dat we stroomafwaarts volgen. Daarna lopen we via nog een ander beekje, Dison, richting het gehucht Royompré. Vanaf dat punt wordt de Hoëgne stroomopwaarts gevolgd, naar het startpunt Hockai.