Wandelroute Zuid-Limburg:

imgp1533Epen: De startplaats Rozenhof van deze route ligt op hoogte, even buiten het Heuvelland dorpje Epen, (niet te verwarren met het Ardense Eupen), in de richting van Vijlen, Vaals. Dit is hartje Heuvelland, in het Geuldal.
In de route gaan we een aantal keren het dal geheel of gedeeltelijk in en uit en komen zo aan 680 hm (hoogtemeters).
Deze hellingen zijn minder steil dan die in de routes Nessonvaux, Fraipont en Trooz, in het land van Herve (B).
De zwaarte van deze route, wordt bepaald door de afstand, ca 27km, hoogteverschillen, 680m, en ondergrond, die soms stenig en in de omgeving van de Geul erg modderig kan zijn. De ondergrond is wel minder moeilijk beloopbaar dan die van de route Hockai en Baraque Michel.
Het Heuvelland, met bos, veldwegen en weilanden, toont soms fraaie panorama’s. De afstand kan worden ingekort tot 20, 15 of 10km, met verminderde hoogtemeters; bij de lengte van 27km zijn er uitstap mogelijkheden.

imgp1279Slenaken: ligt in het hart van het Heuvelland, in het Gulpdal.
De Gulp is een smal riviertje, dat zich meanderend een weg zoekt in de weilanden van het dal.
Het klimmen en dalen komt in deze route tot stand, door de nodige keren het dal uit te klimmen en er weer in af te dalen.
Dit alles in een omgeving van bos, veldwegen en weilanden, met een aantal fraaie Heuvelland/Voerstreekpanorama’s.
De zwaarte van deze ca 27 km lange route wordt bepaald door de afstand, hoogteverschillen, ca 600m, en ondergrond van de paden, die in de buurt van de Gulp, maar ook op andere plaatsen, ook in een droge periode, erg modderig kunnen zijn.
De route kan worden ingekort tot 20, 15 en 10km, waarbij de hoogtemeters ook afnemen.
Bij de niet ingekorte route zijn er uitstap mogelijkheden.

geulhemGeulhem: Vanuit Horeca Geulhemermolen, start deze ca 25km lange route door, in en uit het prachtige Geuldal in het Zuid-Limburgs Heuvelland. De looproute voert door weilanden, bos, veld en holle wegen. Vooral in het bos is het een voortdurend stijgen en dalen over pittige hellingen, met soms mooie vergezichten. Geulhem en het Geuldal, bekend van de Heuvelland vierdaagse, liggen op een steenworp afstand van Valkenburg aan de Geul. Ook de beklimming van de bekende Cauberg is in de route opgenomen, niet via het asfalt maar aan de groene achterzijde. In dit gebied zijn ook routes van 20, 15 en 10 km mogelijk, met bijbehorende vermindering van de hoogtemeters. In de lange route zijn er diverse individuele uitstap mogelijkheden. De zwaarte wordt bepaald door de afstand en hoogteverschillen 640m, (waarvan 460m in de laatste 16km en 185 m in de laatste 6km).